Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 18 listopada 2017

Sernik zebra z gorzką czekoladą


Dwukolorowy sernik, który wygląda efektownie i jest bardzo wilgotny i bardzo smaczny :)
Piecze się go w kąpieli wodnej, co sprawia, że jest idealnie równy.
Do masy kakaowej dodałam pokrojoną gorzką czekoladę co dodatkowo podkręca smak sernika:)
Wbrew pozorom sernik jest bardzo łatwy i szybko się go przyrządza, niech będzie on dla was inspiracją lub użyteczną ściągą :)



Zapraszam na przepis.









Składniki:


Ser (z wiaderka) 1 kg.
Margaryna 250 gram.
Jajka 4 sztuki.
Cukier 200 gram.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Budyń waniliowy 1 sztuka.
Kakao 5 łyżek.
Mleko 5 łyżek.
Gorzka czekolada 125 gram.






Wykonanie:


Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy miękką margarynę,
ser i budyń dokładnie wszystko mieszamy mikserem.
Masę dzielimy na dwie części 2:3, do mniejszej części dodajemy kakao rozrobione mlekiem i pokrojoną gorzką czekoladę,
dokładnie mieszamy.
Formę keksową o wymiarach 15 x 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia,
następnie wylewamy na przemian masy serowe, ja robię to podobnie jak w babce zebra tutaj.












Keksówkę wkładamy do większej formy wypełnionej w 1\3 wysokości wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy jeszcze przez 50 minut.
Ostudzony sernik wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową.







Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz