Nie ma nic lepszego niż gorące i pachnące bułeczki prosto z piekarnika.
Bułeczki orkiszowe są zdrowe i bardzo smaczne jednak wypiekanie bułek na zakwasie nie jest zbyt popularne a szkoda,
ponieważ bułeczki na zakwasie wychodzą piękne i chrupiące o dość zwartym i pożywnym miąższu.
Tych bułek nie muszę zachwalać, same się obronią :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Aktywny zakwas żytni 150 gram. (przepis na zakwas znajdziecie tutaj).
Suche drożdże 1 łyżeczka.
Mąka pszenna 100 gram.
Mąka orkiszowa 300 gram.
Woda letnia 200 mililitrów.
Oliwa 2 łyżki.
Miód czubata 1 łyżeczka.
Sól 1 łyżeczka.
Czarnuszka do posypania.
Wykonanie:
Zakwas wymieszać z wodą i miodem.
Następnie wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Następnie ciasto wykładamy na stolnicę, lekko wyrabiamy i formujemy 8 bułeczek, które układamy na blaszkę,
przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.
Wyrośnięte bułeczki nacinamy nożem, smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką.
Przed pieczeniem na dno piekarnika wkładamy naczynie z odrobiną wody i wkładamy blachę z przygotowanymi bułkami,
pieczemy przez 15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz