Magia, jaka się rozchodzi podczas pieczenia chleba, jest niepowtarzalna a każdy, kto potrafi to docenić nigdy nie zrezygnuje
z pieczenia chleba w swoim domu :)
Chleby nocne są bardzo wygodne w przygotowaniu i równie smaczne, jak przygotowywane metodą tradycyjną.
Ten chlebek jest z dodatkiem twarogu i nieco wolniej wyrasta, jest bardzo smaczny, a twaróg nadaje mu idealną wilgotność,
myślę, że warto go wypróbować, ja się nim zajadałam :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Mąka pszenna (typ 650) 450 gram.
Sól 1,5 łyżeczki.
Mąka pszenna pełnoziarnista 100 gram.
Aktywny zakwas żytni 100 gram (przepis znajdziecie tutaj).
Woda letnia 300 ml.
Ser twarogowy półtłusty lub chudy 150 gram.
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy pokruszony ser, zakwas i sól.
Wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po upływie godziny formujemy okrągły chleb i wkładamy do wiklinowego koszyka wysypanego mąką.
Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki lub w ciepłe miejsce na 2 godziny to jest druga wersja wypieku :)
Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i doprowadzamy do pokojowej temperatury.
W przypadku wersji bez lodówki chleb po 2 godzinach wyrastania można już piec.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st C z termoobiegiem wkładamy do środka garnek żeliwny lub formę żaroodporną i nagrzewamy.
Po kilku minutach wyjmujemy nagrzaną formę i przewracamy koszyk do góry dnem, wyrzucając chleb do formy.
Ciasto można dodatkowo naciąć z wierzchu.
Chleb pieczemy przez 10 minut następnie wyłąnczamy termoobieg ustawiamy piekarnik na pieczenie góra dół 200 st C
i pieczemy jeszcze przez 25 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz