Większości z nas kuchnia polska kojarzy się z kotletem schabowym, kapustą i pierogami,
są to dania smaczne i na stałe zakorzenione w naszej tradycji.
Kuchnia staropolska to także bogactwo smaków dziczyzny, gęsiny i kaczek.
Przyrządzanych według sprawdzonych receptur, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.
Myślę, że kaczka przyrządzona według tego przepisu będzie świetną propozycją na nadchodzące święta :)
Zapraszam na przepis.
Składnik:
Kaczka 2,5 kg.
Tymianek 1 łyżka.
Majeranek 1 łyżka.
Pieprz czarny mielony 1 łyżka.
Sól.
Czosnek 2 główki.
Kaczy smalec 6-8 łyżek (można zastąpić olejem).
Jabłka duże 4 sztuki.
Pomarańcza duża 1 sztuka.
Wykonanie:
Kaczkę oczyścić, wypłukać i dokładnie osuszyć,
następnie nacieramy ptaka z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i ziołami,
dodajemy przekrojone na połówki główki czosnku.
Przykrywamy naczynie z kaczką folią i wkładamy na 12 godzin do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz kaczy i obsmażamy kaczkę z każdej strony na złoto,
następnie przekładamy kaczkę do brytfanny razem z tłuszczem oraz czosnkiem i ziołami z marynaty.
Pieczemy w tej temperaturze 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni
i pieczemy 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas podlewając kaczkę wytopionym tłuszczem.
Jabłka kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy.
Skrapiamy jabłka obficie sokiem z pomarańczy i dodajemy do brytfanny z kaczką na 20 minut przed końcem pieczenia.
Kaczkę podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika razem z jabłkami.
Świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą pęczak.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz