Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 1 listopada 2017

Sernik dyniowy

Dynia, pomarańczowa królowa jesiennych stołów.
To uniwersalne warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni idealnie nadaje się do dań słonych, jak i słodkich.
Swoją dynię wykorzystałam do upieczenia miękkiego o pięknym kolorze i rozpływającego się w ustach sernika dyniowego.
Jest to obowiązkowe ciasto jesieni :)



Zapraszam na przepis.








Składniki:


Ciasto kruche na spód.

Mąka 250-300 gram.
Masło 1\3 kostki.
Cukier 2 łyżki.
Jajko 1 sztuka.
Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka.



Masa serowa.

Ser twarogowy mielony 700 gram.
Puree z dyni 300 gram. (Przepis na wykonanie puree znajdziecie tutaj).
Jajka 6 sztuk.
Cukier 1 i 1\2 szklanki.
Masło 150 gram.
Mąka pszenna 2 łyżki.
Mąka ziemniaczana 2 łyżki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.







Wykonanie:


Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto i wylepiamy nim dno blachy.
Do sera dodajemy puree dyniowe i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy po jednym jajku i łyżce cukru, razem ucieramy.
Na koniec dodajemy obie mąki i roztopione przestudzone masło,
dokładnie mieszamy masę i wylewamy do blachy wcześniej wylepionej ciastem.
Sernik pieczemy przez 1 godzinę w 175-180 st. C.







Upieczony i przestudzony sernik polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem.






Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz