choć nie są one tak popularne, jak pierogi z jagodami czy truskawkami to zapewniam was, są równie smaczne.
Ja za nimi przepadam tak jak za wszystkimi pierogami owocowymi :)
Bardzo dawno ich nie robiłam, ale od kilku dni chodził za mną ich smak więc postanowiłam zrobić sobie przyjemność :)
Pierogi nadal są bardzo smaczne :) a polane gęstą śmietaną i posypane cukrem coś wspaniałego :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto:
Mąka 0,5 kg.
Jajko 1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.
Farsz:
Jabłka.
Cynamon.
Śmietana do polania pierogów i cukier do posypania :)
Wykonanie:
Jabłka trę na tarce o dużych oczka i lekko odciskam sok, posypuję odrobiną cynamonu i mieszam.
Następnie zagniatam ciasto, do mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi być dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam, następnie zlepiam brzegi.
Pirogi gotuję w osolonej wodzie na małym ogniu tak, aby jabłka mogły zmięknąć, gdy pierogi wypłyną na wierzch, są ugotowane.
Pierogi podaję polane śmietaną i posypane cukrem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz