Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 2 grudnia 2017

Pierogi z jabłkami

Zapraszam  was na moje ulubione pierogi z dzieciństwa,
choć nie są one tak popularne, jak pierogi z jagodami czy truskawkami to zapewniam was, są równie smaczne.
Ja za nimi przepadam tak jak za wszystkimi pierogami owocowymi :)
Bardzo dawno ich nie robiłam, ale od kilku dni chodził za mną ich smak więc postanowiłam zrobić sobie przyjemność :)
Pierogi nadal są bardzo smaczne :) a polane gęstą śmietaną i posypane cukrem coś wspaniałego :)



Zapraszam na przepis.











Składniki:



Ciasto:


Mąka 0,5 kg.
Jajko  1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.


Farsz:

Jabłka.
Cynamon.



Śmietana do polania pierogów i cukier do posypania :)







Wykonanie:


Jabłka trę na tarce o dużych oczka i lekko odciskam sok, posypuję odrobiną cynamonu i mieszam.
Następnie zagniatam ciasto, do  mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam, następnie zlepiam brzegi.






Pirogi gotuję w osolonej wodzie na małym ogniu tak, aby jabłka mogły zmięknąć, gdy pierogi wypłyną na wierzch, są ugotowane.
Pierogi podaję polane śmietaną i posypane cukrem :)






Smacznego :)

Jabłka jako inspiracja w kuchni