Wesołe i bardzo smaczne jajeczka, które ozdobią każdy stół wielkanocny.
Nadzienie z dodatkiem chrzanu jest bardzo smaczne i banalnie proste, składniki do przygotowania takich jajek
znajdziemy bez problemu w każdej kuchni.
Myślę, że z miłą chęcią skosztujecie takich świątecznych jajeczek :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Jajka 4 sztuki.
Chrzan tarty 1 czubata łyżka.
Majonez 1 czubata łyżka.
Pieprz.
Sól.
Do dekoracji.
Szczypiorek.
Pieprz ziarnisty.
Ugotowana marchewka.
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, wystudzone obieramy i odcinamy czubki.
Wydrążamy ostrożnie żółtka, staramy się nie uszkodzić białek.
W misce rozgniatamy widelcem żółtka, białko z jednego jajka trzemy na tarce o drobnych oczkach
i dodajemy do żółtek razem z majonezem i chrzanem.
Całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Białka jajek nadziewamy masą, formując wystającą głowę kurczaczka, następnie nakładamy czapeczkę z białka.
Z marchewki wycinamy dzioby i łapki kurczaczków, z ziaren pieprzu robimy oczka.
Całą dekorację uzupełniamy zielonym szczypiorem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz