Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 7 marca 2018

Puszysta baba drożdżowa

Wielkanoc to czas, gdy wszystko musi być wyjątkowe, więc nie żałujemy, szczodrą ręką sypiemy bakalie.
A potem niecierpliwie czekamy, aż wreszcie staną na stole rumiane, puchate baby :)
Bo to właśnie owe drożdżowe baby to królowe polskiego świątecznego stołu i warto się postarać,
ponieważ pięknie wyrośnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie :)


Zapraszam na przepis.










Składniki:


Mąka 3 szklanki.
Mleko 1 szklanka.
Jajka 2 sztuki.
Żółtka 2 sztuki.
Drożdże 40 gram.
Masło 100 gram.
Cukier 3\4 szklanki.
Sól 1 szczypta.
Rodzynki 1\2 szklanki.
Skórka pomarańczowa kandyzowana 1\2 szklanki.


Masło 1 łyżka do posmarowania babki.






Wykonanie:


Rodzynki zalać wrzącą woda i gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty, następnie dokładnie odsączyć.
Masło roztopić i przestudzić.
Do połowy letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepła miejsce,
aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, żółtka, sól, pozostałe mleko i podrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto, dolewając partiami masło, po 10-15 minutach wyrabiania dodajemy bakalie.
Całość dokładnie przerabiamy i łączymy ciasto z bakaliami.






Formę babki dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Przekładamy ciasto do formy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.









Wyrośniętą babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w 180 st.C.
Upieczona babkę od razu wyjmujemy i jeszcze gorącą smarujemy roztopionym masłem po wierzchu.







Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz