Doskonała propozycja dla tych, którzy mają ochotę na nieco inną babkę wielkanocną.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Masło lub margaryna 100 gram.
Cukier 1\2 szklanki.
Jajka 3 sztuki.
Olej 1 łyżka.
Ocet 1 łyżka.
Mąka 1 szklanka.
Budyń waniliowy 2 sztuki.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Jabłka 2-3 sztuki.
Cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy mikserem, wsypujemy cukier i nadal ucieramy, dodajemy po jednym żółtku.
Do utartej masy dodajemy olej i ocet, razem mieszamy.
Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem, całość razem łączymy łyżką.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy, na wierzchu układamy obrane i pokrojone w ósemki jabłka, lekko wciskamy owoce w ciasto.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez 1 godzinę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz