Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 6 marca 2018

Borek z ziemniakami i twarogiem

Borek danie rodem z Turcji, które zadomowiło się również na Bałkanach.
Robiony jest z ciasta filo nadziewanego głównie mięsem, serem lub warzywami.
Jest bardzo łatwy do przygotowania i może zawierać różne nadzienia i różne kształty.
Wszystko uzależnione jest od regionu i fantazji kucharza.
Ja zapraszam was na borek nadziewany ziemniakami i twarogiem, pachnący smażoną cebulką i świeżym koperkiem. :)



Zapraszam na przepis.












Składniki:


Ciasto filo 1 opakowanie.
Woda do posmarowania ciasta.


Farsz:

Ziemniaki 400 gram.
Ser twarogowy 400 gram
Cebula 2 sztuki.
Koperek zielony 1 pęczek.
Sól.
Pieprz.
Oliwa.

Sos:

Olej 3 łyżki.
Mleko 3 łyżki.
Jajko 1 sztuka.


Czarnuszka do posypania.






Wykonanie:


Ugotowane ziemniaki gnieciemy tłuczkiem.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoto.
Do ziemniaków dodajemy ser twarogowy, cebulkę, posiekany koperek i przyprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę.







Następną czynnością jest wypełnianie ciasta farszem.
Ciasto filo rozkładamy na stolnicy i pierwszy arkusz smarujemy dokładnie wodą, nakładamy przy brzegu trochę farszu i zwijamy w rulon.









Postępujemy tak z każdym następnym płatem.
Rulony zwijamy na kształt ślimaka w tortownicy, zaczynając od środka blachy, kolejno jeden po drugim.





W miseczce przygotowujemy sos do polania Borka.
Trzepaczką łączymy mleko, olej i jajko, można lekko przyprawić solą i pieprzem.





Przygotowane ciasto najpierw dokładnie smaruję, a następnie polewam resztą sosu.
Wierzch posypuję odrobiną czarnuszki.
Pieczemy w 175-180 stopniach do chwili aż potrawa ładnie się przyrumieni.
Gorący borek podałam ze świeżym jogurtem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz