Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 23 marca 2018

Wielkanocna babka drożdżowa


Baby drożdżowe zawsze na Wielkanoc smakuje najlepiej.
Piękne pulchne majestatycznie wyrastające w cieple, a potem rumiane i pachnące  kuszą nas niczym najlepsze ciasta świata :)


Zapraszam na przepis.








Składniki:


Mąka 0,5 kilograma.
Masło 125 gram.
Cukier 1\2 szklanki.
Jajka 2 sztuki.
Żółtka 2 sztuki.
Skórka otarta z 1 cytryny.
Cukier waniliowy 1 łyżka.
Drożdże 50 gram.
Mleko 1\2 szklanki.
Rodzynki 50 gram.
Skórka kandyzowana pomarańczowa 50 gram.







Wykonanie:


Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki.
Dokładnie wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową razem ubijamy mikserem na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy podrośnięty rozczyn drożdżowy, roztopione i przestudzone masło, ubitą masę jajeczną i bakalie.
Wszystkie składniki energicznie mieszamy drewnianą i łyżką łącząc w jednolitą masę, następnie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę ręką.
Ciasto musi być lśniące, błyszczące i posiadać pęcherzyki powietrza, świadczy to o tym, że ciasto jest dobrze wyrobione.












Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do wysmarowanej masłem formy i przykrywamy ściereczką,
odstawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto wypełni formę wkładamy ją wówczas do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i pieczemy około 35 minut.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz