Czy kuchnia polska mogłaby istnieć be ziemniaka ??? Nie wyobrażam sobie tego.
Ziemniak jest najczęściej spożywanym warzywem przez polaków.
I nie ma co się temu dziwić, jest pożywny sycący i do tego bardzo smaczny :)
Ta potrawa jest właśnie tego typu, bardzo smaczna :) zapiekane ziemniaczki w boczku, którym nikt się nie oprze :)
Zapraszam na przepis.
Średnie ziemniaki 4 sztuki.
Boczek surowy w plastrach 8 plastrów.
Ser żółty tarty około 2 łyżek.
Czosnek 3-4 ząbki.
Rozmaryn świeży 1-2 gałązki.
Oliwa 3-4 łyżki. (Ja użyłam oliwy czosnkowej).
Sól.
Pieprz.
Papryka ostra.
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy lekko przestygną, obieramy ze skórki.
Obrane ziemniaki wkładamy do miski, polewamy oliwą i przyprawiamy do smaku przyprawami.
Ziemniaki dokładnie obtaczamy w oliwie i przyprawach.
Na każdego ziemniaka potrzebujemy dwa plastry boczku.
Plaster boczku rozkładamy na desce, następny plaster kładziemy tak, aby krawędź lekko zachodziła na pierwszy plaster,
następnie posypujemy lekko potartym serem i owijamy boczkiem przyprawionego ziemniaka (serem do wewnątrz).
Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy lekko po wierzchu oliwą i posypujemy posiekanym rozmarynem.
Ząbki czosnku w łupinkach lekko rozgniatamy i wkładamy obok ziemniaków.
Zapiekamy przez 20-25 minut w 200 st. C.
Bez przykrycia.
Ziemniaki doskonale smakują z sosem czosnkowym.
Przepis na sos znajdziecie tutaj :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz