Kontakt: dorotaw79@gmail.com

piątek, 9 czerwca 2017

Konfitura z róży cukrowej


Mamy porę kwitnienia pachnącej róży cukrowej !!!
Nie możemy jej przegapić, poza jej pięknym zapachem oraz wyglądem, możemy zrobić z jej płatków przepyszną konfiturę,
która ma nie powtarzalny smak i jest idealna nie tylko do pączków.
Przygotowanie takiej konfitury jest bardzo łatwe i nie pochłania wiele czasu a zbiór pachnących płatków różanych, jest samą przyjemnością.


Zapraszam na przepis.




Składniki:

Płatki róży 100 gr.
Cukier drobny 100 gr.
Sok wyciśnięty z cytryny 1 szt.




Wykonanie:

Płatki zbieramy z w pełni rozkwitniętych kwiatów, obrywamy płatki jednocześnie z całego kwiatu i od razu nożykiem obcinamy białe końcówki.
Płatków nie płuczemy.
Przygotowane płatki ucieram razem z cukrem w makutrze, pod koniec ucierania dodaję wyciśnięty sok z cytryny.







Gotową konfiturę wkładam do wyparzonego słoiczka, zakręcam i przechowuję w lodówce, nie pasteryzuję.
Dodając konfiturę różaną do zwykłej marmolady, możemy znacznie polepszyć jej smak.
Przygotowanie tego smakołyku trwa kilka minut i zapewniam, warto ją zrobić.

Smacznego :)

Ratujmy klasyki

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię konfitury :) Muszę taką przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszna koniecznie musicie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń