Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 24 czerwca 2017

Ciasto z czereśniami


Sezon na czereśnie mamy w pełni, niestety trwa zbyt krótko, dlatego nie możemy go przeoczyć.
Ja uwielbiam te owoce, a że jestem szczęśliwą posiadaczkom drzewa czereśniowego, to przez cały sezon zajadam się nimi.
Najbardziej lubię kompot i ciasta z czereśniami, dzisiaj jedno z takich ciast upiekłam, jest bardzo proste i bardzo smaczne :)




Zapraszam na przepis.









Składniki:


Jajka 4 szt.
Sól 1 szczypta.
Sok z cytryny 2 łyżki.
Cukier 1,5 szklanki.
Olej 3\4 szklanki.
Jogurt 3\4 szklanki.
Mąka 3 szklanki.
Proszek do pieczenia 3 łyżeczki.
Kakao 3 łyżki + 2 łyżki jogurtu.
Czereśnie 500 g.







Wykonanie:


Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier partiami, dokładnie ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć z sokiem z cytryny i wlewać cienką strużką do białek cały czas ubijając na średnich obrotach, następnie ubijając wlewać porcjami olej
i jogurt.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami, miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia.








2\3 ciasta wylewamy do blachy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, do pozostałej części dodajemy kakao i 2 łyżki jogurtu, miksujemy
i wykładany tworząc kleksy na jasnym cieście.
Na całość układamy równomiernie czereśnie.





Pieczemy 45 minut w 175 C.
Po upieczeniu posypujemy wierzch ciasta obficie cukrem pudrem.




Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Uwielbiam czereśnie, a takie ciasto zjadłabym z wielką przyjemnością :) Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń