Fasolka szparagowa cieszy się w kuchni polskiej dużą popularnością, najbardziej znana jest gotowana fasolka z zasmażaną bułką tartą.
Jest też stałym gościem w większości jarzynowych zup, idealnie smakuje z lekkimi sosami.
Moja dzisiejsza propozycja to pożywne danie z fasolki szparagowej i mielonego mięsa.
Jest to kolejna potrawa z serii łatwe szybkie i smaczne :)
Jest to kolejna potrawa z serii łatwe szybkie i smaczne :)
Porcja takiej fasolki poprawi wam humor po ciężkim dniu :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Fasolka szparagowa 500 g.
Mięso mielone (ja użyłam szynki) 500 g.
Cebula 1 szt.
Przecier pomidorowy 2 czubate łyżki.
Pieprz.
Sól.
Olej.
Papryka słodka 1 łyżka.
Papryka ostra 1\2 łyżeczki
Lubczyk.
Natka pietruszki.
Wykonanie:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i dokładnie odcedzić.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić paprykę, słodką i ostrą podsmażyć następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy.
Do całości dodajemy mielone mięso i razem wszystko dusimy.
Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy przecier pomidorowy i posiekany lubczyk, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Całość dusimy przez chwilę, jeżeli zajdzie potrzeba można podlać odrobiną wody, do gotowego mięsa dodajemy odsączoną fasolkę i wszystko razem łączymy.
Przed podaniem potrawę posypuję siekaną pietruszką.
Smacznego :)
uwielbiam takie szybkie przepisy! Jak tylko wyrośnie mi fasolka, to spórbuję. :)
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszna :)
UsuńPyszny obiadek :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuń