Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 29 czerwca 2017

Fasolka szparagowa z mięsem - szybki obiad


Fasolka szparagowa cieszy się w kuchni polskiej dużą popularnością, najbardziej znana jest gotowana fasolka z zasmażaną bułką tartą.
Jest też stałym gościem w większości jarzynowych zup, idealnie smakuje z lekkimi sosami.
Moja dzisiejsza propozycja to pożywne danie z fasolki szparagowej i mielonego mięsa.
Jest to kolejna potrawa z serii łatwe szybkie i smaczne :)

Porcja takiej fasolki poprawi wam humor po ciężkim dniu :)



Zapraszam na przepis.








Składniki:


Fasolka szparagowa 500 g.
Mięso mielone (ja użyłam szynki) 500 g.
Cebula 1 szt.
Przecier pomidorowy 2 czubate łyżki.
Pieprz.
Sól.
Olej.
Papryka słodka 1 łyżka.
Papryka ostra 1\2 łyżeczki
Lubczyk.
Natka pietruszki.






Wykonanie:


Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i dokładnie odcedzić.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić paprykę, słodką i ostrą podsmażyć następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy.
Do całości dodajemy mielone mięso i razem wszystko dusimy.







Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy przecier pomidorowy i posiekany lubczyk, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Całość dusimy przez chwilę, jeżeli zajdzie potrzeba można podlać odrobiną wody, do gotowego mięsa dodajemy odsączoną fasolkę i wszystko razem łączymy.








Przed podaniem potrawę posypuję siekaną pietruszką.


Smacznego :)