Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 28 czerwca 2017

Galaretka z czerwonej porzeczki


Czerwona porzeczka.
Drobne dekoracyjne owoce zawierające mnóstwo potasu i witaminy C.
Jest wiele osób, które nie przepadają za tymi owocami, jednak przetworzona porzeczka jest bardzo smaczna i jest znakomitym dodatkiem
do deserów i ciast.
Poniżej podam stary przepis, który nie zawiera żadnych ulepszaczy i alternatywę dla zapracowanych miłośników domowych przetworów:)


Jeszcze taka mała ciekawostka.


Oprócz właściwości odżywczych czerwonej porzeczki, która jest bogata w przeciwutleniacze galaretkę z tego owocu, stosuje się miejscowo w leczeniu oparzeń.




Zapraszam na przepis.








Składniki:


Sok z czerwonej porzeczki 1 l.
Cukier 60 dkg.


Alternatywa dla zapracowanych :)


Sok z czerwonej porzeczki 0,9 l.
Cukier 0,35 dkg.
Żelfix (3:1) 1 opakowanie.






Porzeczki dobrze opłukać ja nie obrywam szypułek, następnie w sokowniku odparować sok.
Do odparowanego soku dodać cukier i gotować całość do momentu aż galaretka uzyska właściwą krzepliwość.
Gotową galaretką napełniamy wyparzone słoiki i odwracamy do góry dnem na kilka minut.




Wersja zawierającej żelfix jest o wiele szybsza w przygotowaniu i zawiera mniej cukru.
Przygotowując tę wersję korzystajcie ze wskazówek na opakowaniu żelfixu.


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Takie galaretki domowej roboty są najlepsze :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja babcia taką robiła, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno można z tymi zielonymi ogonkami, bo ja co roku się namorduje, żeby je poobrywać.

    OdpowiedzUsuń