Czerwona porzeczka.
Drobne dekoracyjne owoce zawierające mnóstwo potasu i witaminy C.
Jest wiele osób, które nie przepadają za tymi owocami, jednak przetworzona porzeczka jest bardzo smaczna i jest znakomitym dodatkiem
do deserów i ciast.
Poniżej podam stary przepis, który nie zawiera żadnych ulepszaczy i alternatywę dla zapracowanych miłośników domowych przetworów:)
Jeszcze taka mała ciekawostka.
Oprócz właściwości odżywczych czerwonej porzeczki, która jest bogata w przeciwutleniacze galaretkę z tego owocu, stosuje się miejscowo w leczeniu oparzeń.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Sok z czerwonej porzeczki 1 l.
Cukier 60 dkg.
Alternatywa dla zapracowanych :)
Sok z czerwonej porzeczki 0,9 l.
Cukier 0,35 dkg.
Żelfix (3:1) 1 opakowanie.
Porzeczki dobrze opłukać ja nie obrywam szypułek, następnie w sokowniku odparować sok.
Do odparowanego soku dodać cukier i gotować całość do momentu aż galaretka uzyska właściwą krzepliwość.
Gotową galaretką napełniamy wyparzone słoiki i odwracamy do góry dnem na kilka minut.
Wersja zawierającej żelfix jest o wiele szybsza w przygotowaniu i zawiera mniej cukru.
Przygotowując tę wersję korzystajcie ze wskazówek na opakowaniu żelfixu.
Smacznego :)
Takie galaretki domowej roboty są najlepsze :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńmoja babcia taką robiła, mniam :)
OdpowiedzUsuńO tak pych pycha :))
OdpowiedzUsuńNa pewno można z tymi zielonymi ogonkami, bo ja co roku się namorduje, żeby je poobrywać.
OdpowiedzUsuńSpokojnie można z ogonkami robię tak od lat :)
Usuń