Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Murzynek


Zwykły swojski murzynek z polewą.
Zawsze się udaje i bardzo szybko znika, jest przepyszny, długo zachowuje świeżość.
Jeżeli wolicie wersję bardziej wilgotną to ciasto polewamy polewą podstawową, która jest rzadsza i ciasto nasiąknie płynem czekoladowym.
Przy wersji mniej wilgotnej do polewy podstawowej dodaję czekoladę i polewa jest idealnie czekoladowa.
Ciasto w obu wersjach jest bardzo smaczne i puszyste.



Zapraszam na przepis.





Składniki:


Margaryna 375 g.
Cukier biały diamant2 i 1\4 szklanki.
Kakao 6 łyżek.
Woda 1,5 szklanki.
Mąka 3 szklanki.
Jajka 6 szt.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Czekolada gorzka 100 g.






Wykonanie:


Do garnka wlać wodę, włożyć tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i kakao, mieszając podgrzewać aż tłuszcz i cukier się rozpuści, a składniki dobrze połączą.
Doprowadzić do wrzenia.
Z  powstałego płynu odlać 3\4 szklanki polewy.
Polewę ostudzić.
Resztę płynu również ostudzić i zmiksować, dodając kolejno porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i jaka.
Masę wylewamy na wysmarowaną blachę 20 X 30 cm.
Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w 160 C.
Przy wersji bardziej wilgotnej jeszcze ciepłe ciasto polewamy polewą podstawową, która jest dość płynna, polewamy w formie, wówczas polewa wsiąka i murzynek nabiera wilgoci.
Ja tym razem użyłam polewy z dodatkiem 100 g czekolady, wersja druga.
Do odlanej polewy dodaję gorzką czekoladę, podgrzewam całość, energicznie mieszając, aż składniki idealnie się połączą, również polewamy ciepłe ciasto.




Polewę z dodatkiem czekolady możemy zdobić cukiereczkami, przy polewie podstawowej nie polecam, cukiereczki się rozpłyną.



Tak jak już wspomniałam zwykły prosty murzynek, ale jaki pyszny :)

Smacznego :)


Więcej informacji na temat cukru, który używany jest w naszej kuchni do wypieku ciast, deserów oraz przepysznych przetworów
znajdziecie tutaj http://uczymyjakslodzic.pl/

Cukier z głową