Kurczak z ryżem jest to szybkie danie, które pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo czasu w słoneczne dni.
I nikt nie będzie marudził, że nie ma obiadu jak u babci :)
tylko ze smakiem wszystko spałaszują :)
Przepis ukazał się w pierwszym wydaniu magazynu durszlak z czego jestem bardzo dumna :)
Składniki:
Pierś z kurczaka 1 szt.
Ryż basmati 100 g.
Papryka czerwona 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Por kawałek.
Papryczka chilli mała 1 szt. (można pominąć).
Fasolka szparagowa zielona cięta 1 puszka.
Szczypior.
Natka pietruszki.
Lubczyk.
Pieprz.
Sól.
Olej.
Wykonanie:
Ryż ugotować według przepisu z opakowania.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pora w pół talarki, cebulę w piórka a czosnek w plasterki.
Szczypior, natkę pietruszki i lubczyk drobno siekamy.
Z papryczki chilli usuwamy nasiona i kroimy w paski.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebulę, pora i czosnek, nadal smażymy przez chwilę.
W następnej kolejności dodajemy paprykę, szczypior, lubczyk i natkę pietruszki.
Całość dusimy pod przykryciem, jeżeli zajdzie potrzeba można podlać odrobiną wody.
W momencie, gdy papryka zmięknie, dodajemy ugotowany ryż oraz fasolkę szparagową.
Całość podsmażamy, mieszając przez chwilę, gdy smaki się połączą danie mamy gotowe do podania.
Na koniec całość posypuję siekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Pyszny obiad :) Bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńNa ile to osób?
OdpowiedzUsuńNa dwie lub jednego żarłoka :)
Usuń