Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 25 czerwca 2017

Kurczak z ryżem-szybki obiad


Kurczak z ryżem jest to szybkie danie, które pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo czasu w słoneczne dni.
I nikt nie będzie marudził, że nie ma obiadu jak u babci :)
tylko ze smakiem wszystko spałaszują :)





Zapraszam na przepis.






Składniki:

Pierś z kurczaka 1 szt.
Ryż basmati  100 g.
Papryka czerwona 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Por kawałek.
Papryczka chilli mała 1 szt. (można pominąć).
Fasolka szparagowa zielona cięta 1 puszka.
Szczypior.
Natka pietruszki.
Lubczyk.
Pieprz.
Sól.
Olej.







Wykonanie:


Ryż ugotować według przepisu z opakowania.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pora w pół talarki, cebulę w piórka a czosnek w plasterki.
Szczypior, natkę pietruszki i lubczyk drobno siekamy.
Z papryczki chilli usuwamy nasiona i kroimy w paski.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebulę, pora i czosnek, nadal smażymy przez chwilę.






W następnej kolejności dodajemy paprykę, szczypior, lubczyk i natkę pietruszki.
Całość dusimy pod przykryciem, jeżeli zajdzie potrzeba można podlać odrobiną wody.





W momencie, gdy papryka zmięknie, dodajemy ugotowany ryż oraz fasolkę szparagową.
Całość podsmażamy, mieszając przez chwilę, gdy smaki się połączą danie mamy gotowe do podania.




Na koniec całość posypuję siekaną natką pietruszki.

Smacznego :)


Warzywa bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasion po gotowy produkt ☺
Bonduelle - od 25 lat z Wami