Kontakt: dorotaw79@gmail.com
środa, 7 czerwca 2017
Chłopski garnek z wołowiną
Jest wiele wersji chłopskiego - wiejskiego garnka dania które, jest bardzo smaczne i ma wielu zwolenników.
Moja dzisiejsza propozycja to chłopski garnek z wołowiną, danie według mojego pomysłu wyszło bardzo smaczne, myślę, że amatorzy dań jednogarnkowych chętnie skorzystają z przepisu.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Łopatka wołowa 0,5 kg.
Kalarepa 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Ziemniaki młode 2 szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Natka pietruszki.
Czosnek 2-3 ząbki.
Lubczyk.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Pieprz.
Sól.
Sok pomidorowy 1-2 filiżanki.
Olej.
Wykonanie:
Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, cebulę kroimy w piórka marchewkę w pół talarki.
Kalarepę, ziemniaki i paprykę w dużą kostkę, czosnek miażdżymy, matkę oraz młode listki kalarepy siekamy.
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy mięso, dodajemy sypką paprykę i pozostałe przyprawy chwilę dusimy.
Dodajemy cebulę i czosnek, dusimy pod przykryciem.
Gdy mięso zrobi się miękkawe, dodajemy marchewkę i nadal dusimy, jeżeli zajdzie potrzeba lekko podlać wodą.
W momencie, gdy marchewka lekko zmięknie, dodajemy ziemniaki i kalarepę, zalewamy sokiem pomidorowym i dusimy.
Pod koniec gdy, ziemniaki będą na wpół ugotowane, dodajemy paprykę i nadal dusimy pod przykryciem.
Młode ziemniaki częściowo się rozpadną, mięso będzie miękkie, a połączone smaki stworzą niesamowity aromat.
Gotową potrawę posypujemy przed podaniem siekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wołowina to mój ulubiony gatunek mięsa :) Dania jednogarnkowe są rewelacyjne i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń