Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 3 czerwca 2017

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Mamy sezon truskawkowy więc przyszła pora na moje szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami.
Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne a czas przygotowania to zaledwie kilka minut, możecie do upieczenia tego ciasta wykorzystać również maliny, agrest, porzeczki, jagody czy wiśnie.
Jestem pewna, że będzie to wasze ulubione letnie ciasto z owocami :)




Zapraszam na przepis.







Składniki:


Mąka 2 szklanki.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki.
Cukier 100 gr.
Jogurt naturalny 300 gr.
Jajka duże 2 szt.
Olej 1\2 szklanki.
Owoce 400 gr.






Przygotowanie:


Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy cukier i razem mieszamy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie razem łączymy.
Wszystkie czynności łączenia składników wykonujemy wyłącznie łyżką, nie używamy miksera i nie mieszamy zbyt długo, tylko do powstania jednolitej masy.
Bardzo istotną rzeczą i całym sekretem udanego ciasta jest temperatura składników, wszystkie muszą mieć taką samą temperaturę pokojową.
Przygotowane ciasto wykładam do tortownicy o średnicy 22 cm, na wierzch układam owoce i wkładam blachę na 50 minut do nagrzanego piekarnika 180 stopni.






Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nim nawet najbardziej oporna gospodyni,
zachęcam do wypróbowania łatwego, szybkiego i bardzo letniego ciasta.

Smacznego:)



Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta