Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 18 czerwca 2017

Dżem truskawkowy


Wiem, że nie jest to żadna tajemna procedura ze starych zeszytów :)
jednak mimo to zachęcam was do zrobienia takiego dżemu.
Prosty i szybki dżem truskawkowy, łatwa wersja dla zapracowanych gospodyń.
Truskawki rozdrabniam blenderem na mus, z którego powstaje przepyszny dżemik uwielbiany przez małych i dorosłych :)



Zapraszam na przepis.







Składniki:



Truskawki 1 kg
Cukier biały diamant 350 g.
Żelfix 3:1 1 sztuka.







Wykonanie:


Opłukane i oczyszczone owoce rozdrabniam blenderem na jednolity mus następnie dodaję żelfix, zagotowuję całość, dodaję cukier biały i również zagotowuję.(Postępuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu żelfixu).







Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków zakręcam odstawiam na kilka minut do góry dnem, następnie odwracam i gotowe.










Dżem ma konsystencję puszystego musu, jest przepyszny, polecam szczególnie tym osobą, które wolą dżemy bez kawałków owoców.

Smacznego:)



Więcej informacji na temat cukru który używany jest w naszej kuchni nie tylko do przetworów znajdziecie tutaj http://uczymyjakslodzic.pl/


Cukier z głową