Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 10 czerwca 2017

Schab z garnka rzymskiego


Wiele osób zna zapewne garnek rzymski, ale tak dla przypomnienia kilka zasad, o których musimy pamiętać, używając tego naczynia.

* Przed każdym użyciem garnek należy zanurzyć w wodzie, razem z pokrywką na około 20 minut.
* Nie używamy tłuszczu do pieczenia.
* Przygotowane naczynie wkładamy do zimnego piekarnika i uruchamiamy piec.
* Aby uzyskać chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę.

Dzisiaj przygotowałam schab z garnka rzymskiego, jest bardzo smaczny i soczysty, jeżeli jeszcze nie próbowaliście dań z takiego naczynia, to zachęcam, dania mają zupełnie inny smak.



Zapraszam na przepis.




Składniki:

Schab bez kości około 1 kg.
Cebula 1 szt.
Czosnek 4-5 ząbków.

Zioła z własnego ogródka

Rozmaryn.
Liść laurowy świeży.
Lubczyk.

Przyprawy

Sól.
Pieprz.
Papryka chilli.




Wykonanie:


Schab płuczemy i osączamy w papierowym ręczniku i dokładnie posypujemy przyprawami z każdej strony.
Czosnek rozgniatamy.
Mięso wkładamy do glinianego garnka razem z ziołami, wstawiamy do piekarnika, pamiętając o zasadach, które opisałam powyżej.
Pieczemy godzinę w 180 stopniach.




Cebula i czosnek pięknie się udusi i doskonale smakuje rozsmarowana na mięsie :)


Potrawy przygotowane w garnku rzymskim są bardzo smaczne i zdrowe, a podczas gotowania nie trzeba używać tłuszczu co sprawia, że potrawy są mniej kaloryczne.


Smacznego :)

piątek, 9 czerwca 2017

Konfitura z róży cukrowej


Mamy porę kwitnienia pachnącej róży cukrowej !!!
Nie możemy jej przegapić, poza jej pięknym zapachem oraz wyglądem, możemy zrobić z jej płatków przepyszną konfiturę,
która ma nie powtarzalny smak i jest idealna nie tylko do pączków.
Przygotowanie takiej konfitury jest bardzo łatwe i nie pochłania wiele czasu a zbiór pachnących płatków różanych, jest samą przyjemnością.


Zapraszam na przepis.




Składniki:

Płatki róży 100 gr.
Cukier drobny 100 gr.
Sok wyciśnięty z cytryny 1 szt.




Wykonanie:

Płatki zbieramy z w pełni rozkwitniętych kwiatów, obrywamy płatki jednocześnie z całego kwiatu i od razu nożykiem obcinamy białe końcówki.
Płatków nie płuczemy.
Przygotowane płatki ucieram razem z cukrem w makutrze, pod koniec ucierania dodaję wyciśnięty sok z cytryny.







Gotową konfiturę wkładam do wyparzonego słoiczka, zakręcam i przechowuję w lodówce, nie pasteryzuję.
Dodając konfiturę różaną do zwykłej marmolady, możemy znacznie polepszyć jej smak.
Przygotowanie tego smakołyku trwa kilka minut i zapewniam, warto ją zrobić.

Smacznego :)

Ratujmy klasyki

czwartek, 8 czerwca 2017

Roladki ze schabu


Roladki schabowe z czerwoną cebulką, smakowita propozycja na niedzielny obiad :)
Większości z nas na myśl o roladach przemyka przez głowę a za dużo roboty,
przygotowanie tych roladek, naprawdę nie zabierze wam wiele czasu, a efekt sprawi, że będziecie częściej przyrządzać to danie.
Podając taką roladkę z młodymi ziemniaczkami i wiosenną sałatą na pewno zaspokoicie wymagania domowników co do niedzielnego obiadu :)


Zapraszam na przepis:






Składniki:

Przepis podany jest na dwie porcje.

Schab 300 g.
Szynka szwarcwaldzka (można użyć boczku w plastrach) 8 plastrów.
Masło 1 łyżka.
Cebula czerwona 2 szt.
Pieprz.
Sól.





Wykonanie:

Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.
Schab kroimy na dwa płaty i rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pierzem z każdej strony (pamiętajcie, że szynka jest dość słona).
Na każdym kotlecie układamy po dwa plastry szynki na szynkę warstwę smażonej cebulki, całość dokładnie zwijamy i owijamy roladę w następne dwa plastry szynki.


Każdą z przygotowanych roladek owijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut.





Smacznego :)


Ratujmy klasyki

środa, 7 czerwca 2017

Chłopski garnek z wołowiną


Jest wiele wersji chłopskiego - wiejskiego garnka dania które, jest bardzo smaczne i ma wielu zwolenników.
Moja dzisiejsza propozycja to chłopski garnek z wołowiną, danie według mojego pomysłu wyszło bardzo smaczne, myślę, że amatorzy dań jednogarnkowych chętnie skorzystają z przepisu.


Zapraszam na przepis.




Składniki:

Łopatka wołowa 0,5 kg.
Kalarepa 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Ziemniaki młode 2 szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Natka pietruszki.
Czosnek 2-3 ząbki.
Lubczyk.
Papryka słodka.
Papryka chilli.
Pieprz.
Sól.
Sok pomidorowy 1-2 filiżanki.
Olej.




Wykonanie:

Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, cebulę kroimy w piórka marchewkę w pół talarki.
Kalarepę, ziemniaki i paprykę w dużą kostkę, czosnek miażdżymy, matkę oraz młode listki kalarepy siekamy.



Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy mięso, dodajemy sypką paprykę i pozostałe przyprawy chwilę dusimy.
Dodajemy cebulę i czosnek, dusimy pod przykryciem.



Gdy mięso zrobi się miękkawe, dodajemy marchewkę i nadal dusimy, jeżeli zajdzie potrzeba lekko podlać wodą.
W momencie, gdy marchewka lekko zmięknie, dodajemy ziemniaki i kalarepę, zalewamy sokiem pomidorowym i dusimy pod przykryciem.



Pod koniec gdy, ziemniaki będą na wpół ugotowane, dodajemy paprykę i nadal dusimy pod przykryciem.


Młode ziemniaki częściowo się rozpadną, mięso będzie miękkie, a połączone smaki stworzą niesamowity aromat.



Gotową potrawę posypujemy przed podaniem siekaną natką pietruszki.

Smacznego :) Ratujmy klasyki

wtorek, 6 czerwca 2017

Sałatka burak z kukurydzą i serem feta


Kolorowa sałatka idealna do grillowanych mięs, ciekawa w smaku, miłośnicy buraków i kukurydzy na pewno się w niej rozsmakują.
Łatwa i szybka w przygotowaniu co jest bardzo istotną zaletą :)
Cała gama kolorów sprawia, że sałatka bardzo ładnie prezentuje się na stole i zapewniam, równie dobrze smakuje :)



Zapraszam na przepis.






Składniki:

Buraki czerwone średnie 2 szt.
Kukurydza złocista 1 mała puszka.
Ser feta 180 g.
Olej 2 łyżki.
Pieprz.
Sól.
Natka pietruszki.
Można skropić sokiem z cytryny.







Wykonanie:

Ugotowane buraki i ser feta kroimy w średnią kostkę, pietruszkę drobno siekamy.
Kukurydzę odcedzić.
Buraki, kukurydzę łączymy razem w misce, doprawiamy przyprawami, olejem oraz sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
Całość wykładamy na półmisek lub do salaterek, posypujemy serem fetą i zieloną pietruszką.



Smacznego :)


Czy wiesz że.

Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

Bonduelle - od 25 lat z Wami