Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 1 lipca 2017

Galaretka z białej porzeczki i róży cukrowej



Niezależnie od koloru porzeczki wspierają odporność, dbają o układ pokarmowy, poprawiają stan skóry, są nieocenionym źródłem witamin.
Biała porzeczka, choć nie jest tak dekoracyjna, jak czerwona to jednak ma inną zaletę, jej owoce są wyjątkowo słodkie.

Poniżej podam wam stary przepis, który nie zawiera żadnych ulepszaczy i alternatywę dla zapracowanych miłośników domowych przetworów:)

Zapraszam na przepis.






Składniki:


Składniki:

Sok z białej porzeczki i płatków róży cukrowej  1 l.
Cukier 60 dkg.


Alternatywa dla zapracowanych :)


Sok z białej porzeczki i płatków róży cukrowej 0,9 l.
Cukier 0,35 dkg.
Żelfix (3:1) 1 opakowanie.



Wykonanie:

Porzeczki dobrze opłukać ja nie obrywam szypułek, płatki róży odciąć biały koniec, następnie w sokowniku odparować sok.
Na około 2 kg. porzeczek miałam może 100 gr.płatków, akurat tyle udało mi się zebrać jednak im więcej, tym lepiej galaretka wówczas będzie miała lepszy aromat.





Do odparowanego soku dodać cukier i gotować całość do momentu aż galaretka uzyska właściwą krzepliwość.
Gotową galaretką napełniamy wyparzone słoiki i odwracamy do góry dnem na kilka minut.




Wersja zawierającej żelfix jest o wiele szybsza w przygotowaniu i zawiera mniej cukru.
Przygotowując tę wersję korzystajcie ze wskazówek na opakowaniu żelfixu.


Smacznego :)

Szybkie ciasto z porzeczkami



Mamy lato i na pewno zgodzicie się ze mną, że jest to sezon na ciasta owocowe.
Świeże pachnące ciepłymi owocami, wprost idealne do kawy na wolnym powietrzu.
Dzisiejszym moim wypiekiem jest ciasto z czarną porzeczką, bardzo smaczne lekko kwaskowate i co ważne banalnie proste w wykonaniu :)

Na nadchodzący weekend polecam wam kawałek dobrego owocowego ciasta :)





Zapraszam na przepis.










Składniki:

Mąka pszenna 1 1\2 szklanki.
Mąka ziemniaczana 1\2 szklanki.
Cukier 3\4 szklanki.
Olej 1 szklanka.
Jajka 4 szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Cukier waniliowy 2 łyżeczka.
Porzeczki czarne 3 szklanki.




Wykonanie:

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na puszystą masę, dodać olej i razem miksować.
Następnie połączyć obie mąki z  proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać partiami do ubitej masy całość łączymy, delikatnie mieszając łyżką.





Dwie szklanki porzeczek wysypać do miski dodać 2 łyżki mąki, owoce podrzucamy w misce tak długo, aż wszystkie ładnie obtoczą się mąką, tak przygotowane porzeczki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.





Przygotowane ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem, wierzch ciasta posypujemy pozostałą szklanką porzeczek i pieczemy przez 40-45 minut w 180 C.



Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :)




czwartek, 29 czerwca 2017

Fasolka szparagowa z mięsem - szybki obiad


Fasolka szparagowa cieszy się w kuchni polskiej dużą popularnością, najbardziej znana jest gotowana fasolka z zasmażaną bułką tartą.
Jest też stałym gościem w większości jarzynowych zup, idealnie smakuje z lekkimi sosami.
Moja dzisiejsza propozycja to pożywne danie z fasolki szparagowej i mielonego mięsa.
Jest to kolejna potrawa z serii łatwe szybkie i smaczne :)

Porcja takiej fasolki poprawi wam humor po ciężkim dniu :)



Zapraszam na przepis.








Składniki:


Fasolka szparagowa 500 g.
Mięso mielone (ja użyłam szynki) 500 g.
Cebula 1 szt.
Przecier pomidorowy 2 czubate łyżki.
Pieprz.
Sól.
Olej.
Papryka słodka 1 łyżka.
Papryka ostra 1\2 łyżeczki
Lubczyk.
Natka pietruszki.






Wykonanie:


Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i dokładnie odcedzić.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić paprykę, słodką i ostrą podsmażyć następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy.
Do całości dodajemy mielone mięso i razem wszystko dusimy.







Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy przecier pomidorowy i posiekany lubczyk, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Całość dusimy przez chwilę, jeżeli zajdzie potrzeba można podlać odrobiną wody, do gotowego mięsa dodajemy odsączoną fasolkę i wszystko razem łączymy.








Przed podaniem potrawę posypuję siekaną pietruszką.


Smacznego :)


środa, 28 czerwca 2017

Galaretka z czerwonej porzeczki


Czerwona porzeczka
Drobne dekoracyjne owoce zawierające mnóstwo potasu i witaminy C.
Jest wiele osób, które nie przepadają za tymi owocami, jednak przetworzona porzeczka jest bardzo smaczna i jest znakomitym dodatkiem
do deserów i ciast.
Poniżej podam wam stary przepis, który nie zawiera żadnych ulepszaczy i alternatywę dla zapracowanych miłośników domowych przetworów:)


Jeszcze taka mała ciekawostka.


Oprócz właściwości odżywczych czerwonej porzeczki, która jest bogata w przeciwutleniacze galaretkę z tego owocu, stosuje się miejscowo w leczeniu oparzeń.




Zapraszam na przepis.








Składniki:

Sok z czerwonej porzeczki 1 l.
Cukier 60 dkg.


Alternatywa dla zapracowanych :)


Sok z czerwonej porzeczki 0,9 l.
Cukier 0,35 dkg.
Żelfix (3:1) 1 opakowanie.






Porzeczki dobrze opłukać ja nie obrywam szypułek, następnie w sokowniku odparować sok.
Do odparowanego soku dodać cukier i gotować całość do momentu aż galaretka uzyska właściwą krzepliwość.
Gotową galaretką napełniamy wyparzone słoiki i odwracamy do góry dnem na kilka minut.




Wersja zawierającej żelfix jest o wiele szybsza w przygotowaniu i zawiera mniej cukru.
Przygotowując tę wersję korzystajcie ze wskazówek na opakowaniu żelfixu.


Smacznego :)

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Frużelina truskawkowa


Frużelina - mówiąc prościej owoce w żelu
Jest to doskonały dodatek do deserów i ciast, jest również świetnym dodatkiem do kremów.
Konsystencją przypomina kisiel i jest wspaniała do ciepłych gofrów a podana na śniadanie kaszka manna czy owsianka z kleksem frużeliny każdemu będzie smakowała :)



Zapraszam na przepis.











Składniki:


Truskawki 1 kg.
Cukier biały diamant 1,5 szklanki.
Sok z cytryny 1 szt.
Mąka ziemniaczana 3 łyżki czubate.
Zimna woda do rozrobienia mąki 50-100 ml.









Wykonanie:

Truskawki opłukać, oczyścić, większe pokroić na ćwiartki.
Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem, odstawiamy na około 2 godziny aż puszczą sok.
Gotujemy, dodajemy sok z cytryny.
Gdy owoce zmiękną, do gotującej się masy wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.






Gorącą frużelinę nakładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i przewracamy na kilka minut do góry dnem.
Można przez 5-10 minut pasteryzować.





Smacznego :)


Więcej informacji na temat cukru który używany jest w naszej kuchni nie tylko do przetworów znajdziecie tutaj http://uczymyjakslodzic.pl/

Cukier z głową

niedziela, 25 czerwca 2017

Kurczak z ryżem-szybki obiad


Kurczak z ryżem jest to szybkie danie, które pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo czasu w słoneczne dni.
I nikt nie będzie marudził, że nie ma obiadu jak u babci :)
tylko ze smakiem wszystko spałaszują :)





Zapraszam na przepis.






Składniki:

Pierś z kurczaka 1 szt.
Ryż basmati  100 g.
Papryka czerwona 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Por kawałek.
Papryczka chilli mała 1 szt. (można pominąć).
Fasolka szparagowa zielona cięta 1 puszka.
Szczypior.
Natka pietruszki.
Lubczyk.
Pieprz.
Sól.
Olej.







Wykonanie:


Ryż ugotować według przepisu z opakowania.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pora w pół talarki, cebulę w piórka a czosnek w plasterki.
Szczypior, natkę pietruszki i lubczyk drobno siekamy.
Z papryczki chilli usuwamy nasiona i kroimy w paski.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebulę, pora i czosnek, nadal smażymy przez chwilę.






W następnej kolejności dodajemy paprykę, szczypior, lubczyk i natkę pietruszki.
Całość dusimy pod przykryciem, jeżeli zajdzie potrzeba można podlać odrobiną wody.





W momencie, gdy papryka zmięknie, dodajemy ugotowany ryż oraz fasolkę szparagową.
Całość podsmażamy, mieszając przez chwilę, gdy smaki się połączą danie mamy gotowe do podania.




Na koniec całość posypuję siekaną natką pietruszki.

Smacznego :)


Warzywa bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasion po gotowy produkt ☺
Bonduelle - od 25 lat z Wami