Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 7 lutego 2018

Schab na ostro

W okresie zimowym, gdy występuje większe ryzyko zachorowań na grypę i przeziębienia,
warto wprowadzić do naszego menu mocniej przyprawione potrawy.
Ostre przyprawy mają działanie rozgrzewające, poprawiają krążenie, działają również przeciwbólowo i antybakteryjnie.
Jednym słowem ostre potrawy pomogą nam w walce z przeziębieniem :)
Dzisiejszy przepis jest idealny właśnie na taką porę roku, solidnie przyprawiony schab z egzotyczną nutą skórki pomarańczowej
jest smaczny i mocnooo rozgrzewający :)
Pamiętajcie, aby złagodzić skutki kapsycainy odpowiedzialnej za ogień w ustach nie pijcie wody.
Kapsycaina rozpuszcza się w tłuszczu i alkoholu :)
Więc do takiego schabu polecam jakiś dobry trunek :)



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Schab bez kości 1 kilogram.
Sól 1 łyżka.
Imbir 1 łyżka.
Cynamon 1 łyżka.
Papryka ostra 1 łyżka.
Pieprz cayenne chilli 1 łyżka.
Papryczki chilli suszone 4 sztuki.
Kandyzowana skórka pomarańczowa 1\2 opakowania.
Olej 1\2 szklanki.






Wykonanie:


Schab wkładamy do brytfanki, nacieramy przyprawami i olejem, wierzch posypujemy skórką pomarańczową.
Wrzucamy po bokach suszone papryczki.
Mięso pieczemy przez 2-2,5 godziny w 180 st. C.









Schab będzie bardzo ostry, ale tylko z wierzchu wewnątrz będzie łagodny i smaczny.
Taki kawał ognistego schabu jest idealny do dobrego piwa :)





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz