Sałatka inna niż tradycyjne sałatki śledziowe.
Prosta, smaczna składająca się z kilku tanich i zawsze dostępnych składników.
Świetna przekąska imprezowa, którą warto wypróbować.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Płaty śledziowe solone 500 gram.
Marchewka 3 duże sztuki.
Cebula 4 średnie sztuki.
Olej.
Pieprz.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka.
Marchewkę trzemy na tarce, ja strugałam na drobne piórka przyrządem widocznym na zdjęciu.
Śledzie moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie, w ten sposób pozbywamy się nadmiaru soli, następnie kroimy płaty w drobne paseczki.
Na patelniach rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy lekko cebulę i marchewkę.
Warzywa smażymy na oddzielnych patelniach.
Cebulę smażymy do momentu, aż brzegi zaczną się lekko złocić.
Marchewkę smażymy tak długo, aż będzie miękkawa, nie może się rozpadać.
Podsmażone warzywa przerzucamy łyżką cedzakową do miski, pozbywamy się ewentualnego nadmiaru oliwy.
Dodajemy pokrojone śledzie, przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy sałatkę.
Sałatkę podajemy schłodzoną, dla podkreślenia smaku można już na talerzu skropić sokiem z cytryny.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz