Kontakt: dorotaw79@gmail.com

wtorek, 13 czerwca 2017

Kapusta kiszona z pieczonym kurczakiem - bigos


Postanowiłam uporać się z resztkami kiszonej kapusty, więc zrobiłam kapustę z pieczonym kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Kapusta wyszła bardzo smaczna, odchudzona tak, że miłośnicy tłustych bigosów będą zawiedzeni :)
Jednak myślę, że znajdą się chętni do wypróbowania mojego przepisu.



Zapraszam na przepis.






Składniki:


Kapusta kiszona 3 kg.
Cebula duża 2 szt.
Ćwiartki z kurczaka 5 szt.
Pomidory suszone 100 g.
Przecier pomidorowy 4-5 łyżek.
Sok pomidorowy 1 l.
Olej.
Przyprawa do bigosu 2 opakowania.
Lubczyk 2 łyżki.
Majeranek 2 Łyżki.
Pieprz.
Sól.
Papryka słodka 1 łyżka.
Papryka ostra 1 łyżka.





Wykonanie:

Kapustę kiszoną dobrze wypłukać i obgotować, gdy będzie miękka, odcedzamy i dobrze odciskamy, następnie kroimy.
Ćwiartki z kurczaka przyprawić solą, pieprzem, papryką, polać olejem i upiec w piekarniku na złoto, następnie obieramy mięso od kości i drobno kroimy.
Cebulę kroimy i lekko podsmażamy na oleju, suszone pomidory kroimy w paseczki.
Pozostało nam połączyć przygotowane składniki.
Do kapusty dodajemy mięso razem z wywarem z pieczenia, podsmażoną cebulkę i pomidory.
Zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy przecier i przyprawy.
Całość dusimy pod przykryciem przez dobrą chwilę, aż wszystkie smaki się połączą.




Kapusta jest smaczna nie za kwaśna i tak jak wspomniałam, nie jest tłusta, taka trochę inna wersja bigosu.


Smacznego :)

 Ratujmy klasyki

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń