Kontakt: dorotaw79@gmail.com

sobota, 28 października 2017

Puree z pieczonej dyni

Prawdę mówiąc, to żadna tajna receptura jednak warto wiedzieć jak łatwo i szybko zrobić mus z dyni, który zimą wykorzystamy
do zrobienia rozgrzewającej zupy oraz pieczenia pysznych dyniowych ciast.
Koniecznie musicie  zrobić sobie większy zapas tego specjału, puree bardzo dobrze się przechowuje,
możemy je z powodzeniem mrozić lub pasteryzować w słoiczkach.
Nie będziecie żałować swoich jesiennych wysiłków, gdy zimą złociste dyniowe ciasto  rozjaśni wam słotny dzień :)



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Zdrowa dynia.
Olej lub oliwa z oliwek.







Wykonanie:


Wydrążyć z dyni pestki, pokroić ją w kawałki i obrać ze skórki, następnie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię skropić po wierzchu oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 40-45 minut.
Ponieważ chciałam zachować skórę dyni jako dekorację jesienną, małym nożykiem wykrawałam  miąższ ze środek, a następnie wyskrobywałam łyżką, dlatego jest taka poszarpana:)











Upieczoną dynię przekładamy do miski i dokładnie rozdrabniamy blenderem.
Gotowy mus przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10-15 minut 
lub wkładamy do woreczków foliowych i mrozimy.






Życzę wam miłego przetwarzania dyni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz