Cykoria raczej rzadko gości na naszych stołach a szkoda, bo można podawać ją na wiele sposobów,
tradycyjnie na surowo, ale też smażoną lub pieczoną.
Warto włączyć ją do jadłospisu, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i minerałów.
Cykoria jest lekkostrawna, ma korzystny wpływ na poziom cukru we krwi oraz właściwości detoksykacyjne.
Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie cykorii będzie sałatka i właśnie jedną z takich sałatek
chcę wam zaproponować.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Cykoria 2 sztuki.
Jajka 2 sztuki.
Ser żółty o ostrym smaku 150 gram.
Musztarda 2 czubate łyżki.
Majonez 2 czubate łyżki.
Olej 2-3 łyżki.
Sól.
Pieprz.
Sok z cytryny.
Wykonanie:
Z cykorii odkrawamy twarde końcówki, pozostałą część drobno kroimy w talarki i lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
Ugotowane na twardo jajka oraz ser kroimy w kostkę.
Majonez i musztardę razem mieszamy w miseczce, następnie dolewamy po trochę oleju, łączymy całość w jednolity sos.
Wszystkie przygotowane składniki razem dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
W kilka minut mamy pyszną sałakę :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz