Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 1 października 2017

Pargimiana- zapiekanka z bakłażanów

Pyszne włoskie danie z bakłażana i mozzarelli.
Wykonanie zapiekanki jest bardzo proste, bakłażana tradycyjnie panierujemy i smażymy na oleju,
następnie zapiekamy razem z serem w sosie pomidorowym.
Jeżeli macie ochotę choć przez moment poczuć smak słonecznej Italii, to takie danie będzie idealne :)


Zapraszam na przepis.






Składniki:

Bakłażan 1 sztuka.
Sos pomidorowy 0,5 litra. (użyłam tym razem gotowego sosu z ziołami).
Mozzarella 1 kulka.
Jajko 1 sztuka.
Bułka tarta.
Olej.
Sól.
Pieprz.
Tymianek.
Bazylia.


Składniki i wykonanie sosu.

Przecier pomidorowy 0,5 litra (używam z kartonu).
Cebula 1 sztuka.
Czosnek 1-2 ząbki.
Sól.
Pieprz.
Bazylia.

Cebulę i czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy przecier pomidorowy.
Przyprawiamy pieprzem, solą i bazylią doprowadzamy całość do wrzenia i sos mamy gotowy.






Przygotowanie:


Bakłażana kroimy w plastry i solimy z obu stron, zostawiamy na około 40 minut, aby puścił sok,
następnie dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem.
Mozzarellę kroimy w plastry.





Jajko roztrzepać w misce, przyprawić pieprzem tymiankiem i bazylią.
Plastry bakłażana obtaczamy w jajku, a następnie w tartej bułce, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.





W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami smażonego bakłażana i mozzarellę,
każdą warstwę lekko smarujemy sosem pomidorowym.





Wierzch zapiekanki zalewam resztą sosu pomidorowego i posypuję tartym parmezanem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25-30 minut.





Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz