Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 22 października 2017

Paluchy Baby Jagi

Straszna i pyszna przekąska na Halloween, którą możemy wyczarować z prostych składników.
Maślane paluchy Baby Jagi są bardzo chętnie zjadane przez małych przebierańców tego pogańskiego święta 
które, było obchodzone przez Celtów przeszło 2000 lat temu.


"Cukierek albo psikus"



Zapraszam na przepis.








Składniki:


Masło 225 gram.
Cukier puder lub kryształ 3\4 szklanki.
Jajko 1 sztuka.
Cukier waniliowy 1 łyżeczka.
Mąka 2 i 2\3 szklanki.
Śmietana kwaśna 2 łyżki.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Sól 1\2 łyżeczki.
Migdały.






Wykonanie:


Masło drobno siekamy i dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami.
Zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy paluchy.
Paluchy muszą być cieńsze od naszych palców, ponieważ jeszcze urosną w piekarniku.
Na końcu każdego palca mocujemy połówkę migdała jako paznokieć.






Przed pieczeniem uformowane paluchy należy schłodzić przez kilka minut w lodówce,
wówczas nie stracą kształtu podczas pieczenia.
Paluchy pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz