Domowe bardzo kruche i delikatne ciasteczka, proste w wykonaniu idealny przepis do wspólnego wypieku z maluchami :)
Smak takich ciasteczek pamiętamy z dzieciństwa i bardzo chętnie po nie sięgamy.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Masło 175 gram.
Cukier 1\2 szklanka.
Sól szczypta.
Żółtka 3 sztuki.
Cukier waniliowy 1 sztuka.
Mąka 2 szklanki.
Kwaśna śmietana 2 łyżki.
Wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po dwóch godzinach ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość 4-5 mm i wykrawamy stempelkiem bądź foremką ciasteczka.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Na koniec ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Przy kruchym cieście najważniejsze jest dobre schłodzenie, ponieważ szybko się ogrzewa wyjmujcie je partiami z lodówki.
Smacznego :)
Na takie ciasteczka to ja zawsze mam ochotę :) Podkradam kilka do kawki :)
OdpowiedzUsuń