Piękne czerwone papryki prężą się na bazarku i dają nam znać, że przyszedł czas, aby się nimi zająć :)
Paprykę marynowaną chętnie serwuję jako przystawkę lub dodatek do dań, jest to następna marynata, która na stałe zagościła w moim domu.
Papryka dostarcza nam sporą dawkę beta-karotenu i witaminę C a papryka w occie zawiera również kwas foliowy.
Moja marynata zrobiona jest według starego przepisu, z którego korzystam od wielu lat i ta papryka bardzo nam smakuje,
zalewa do niej mówiąc kolokwialnie, jest w sam raz :)
Zapraszam na przepis.
Składnik:
Papryka czerwona można użyć różnokolorowej.
Czosnek.
Pieprz czarny.
Ziele angielskie.
Gorczyca.
Liście laurowe.
Zalewa.
Woda 5 litrów.
Ocet 0,5 litra.
Cukier 0,5 kg.
Sól 100 gr.
Proporcje zalewy są na około 5 kilogramów papryki.
Wykonanie:
Paprykę oczyścić i pokroić w dowolne kawałki.
Słoiki wyparzyć i do każdego wrzucić po jednym ząbku czosnku i kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jeden liść laurowy i około 1\2 łyżeczki gorczycy.
Z podanych składników zagotować zalewę, gorącą napełniać słoiki, mocno zakręcamy.
Pasteryzować około 20-25 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz