Typowy włoski chleb pieczony z ziołami i oliwą z oliwek, towarzyszy on wielu daniom kuchni włoskiej.
Jeśli nie mieliście okazji przygotowywać jeszcze focacci to nie zwlekajcie wypróbujcie ten prosty chlebek, który jest idealny do gulaszu,
sosów warzywnych lub po prostu z oliwą smakową.
Jestem pewna, że twoja rodzina z przyjemnością będzie się nim zajadała :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Drożdże 1\3 kostki.
Mąka 400 gr.
Woda 200 ml.
Sól 1 łyżeczka.
Oliwa z oliwek 5 łyżek.
Rozmaryn.
Wykonanie:
Drożdże kruszymy i dodajemy do ciepłej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
Do miski z mąką dodajemy sól, mieszamy i dodajemy rozczyn drożdżowy oraz 2 łyżki oliwy.
Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-45 minut.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, dzielimy na cztery części i wałkujemy placki na grubość około 1,5 cm.
Palcami robimy wgłębienia w plackach, żeby zapobiec nadmiernemu wyrastaniu, focaccia musi być płaska.
Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem, polewamy pozostałą oliwą, posypujemy rozmarynem i solą.
Focaccę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz