Aromatyczny sos z papryki bakłażana i pomidorów jest bardzo popularny na Bałkanach.
Ajvar jest świetnym dodatkiem do kanapek, pieczonych i grillowanych mięs, dobrze też komponuje się z twarogiem,
można również stosować go jako bazę pod sos.
Nie będę ukrywać tego, że raczej jest pracochłonny, jednak warto zrobić ajvar w domu jest bardzo smaczny
i żaden kupny domowemu nie dorównuje.
Moja dzisiejsza wersja tego pysznego sosu jest łagodna, jednak wystarczy, że dodacie paprykę chilli w ilości, która was zadowoli
i macie wówczas sos o odpowiedniej ostrości.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Pomidory 1 kg.
Bakłażan 1 kg.
Papryka 1,5 kg.
Cebula 1-2 szt.
Czosnek 1\2 główki.
Ocet winny biały 3-4 łyżki.
Oliwa z oliwek 1\4 szklanki.
Sól.
Pieprz czarny.
Papryka chilli-dla osób wybierających wersję na ostro.
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebulki,
całość dusimy około 60 minuta, aż sok się zredukuje.
Paprykę oczyszczamy, układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut
po upieczeniu przykrywamy dokładnie blachę folią aluminiową na około 10-20 minut,
będziemy mogli wówczas bardzo lekko zdjąć skórkę z papryki.
Bakłażany wkładamy w całości do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30-40 minut.
Upieczone bakłażany kroimy na pół i łyżką wyjmujemy miąższ.
Odparowane pomidory, obraną paprykę i bakłażana rozdrabniamy ręcznym blenderem.
Rozdrobnione warzywa razem łączymy, dodajemy ocet winny, oliwę i przyprawy
dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut.
Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odwracam do góry dnem,
pozostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia.
Ja dla pewności sos pasteryzuję jeszcze przez kilka minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz