Kurczak na ryżu, czyli smacznie i łatwo :)
Danie to idealnie nadaje się na szybki obiad lub obiadokolację.
Kurczak po upieczeniu jest aromatyczny i wilgotny, ryż podczas pieczenia wchłania z niego wszystkie soki i wychodzi niesamowicie smaczny.
Do dania podałam sałatkę z cukinii i papryki.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ćwiartka z kurczaka 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Szczypior.
Natka pietruszki do dekoracji.
Lubczyk 1-2 gałązki.
Rozmaryn 1 gałązka.
Ryż 1\2 szklanki.
Woda 1 szklanka.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Papryka ostra.
Olej.
Wykonanie:
Ćwiartkę z kurczaka nacieramy przyprawami i rozgniecionym czosnkiem, możemy wykonać tę czynność wcześniej, wówczas mięso fajnie się nam zamarynuje.
Cebulkę pokrojoną w piórka lekko podsmażamy na oleju razem z posiekanym szczypiorem.
Następnie dodajemy marchewkę potartą na grubych oczka oraz pokrojony lubczyk.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, lekko dusimy przez kilka minut.
Zdejmujemy patelnię z ognia i wsypujemy do przygotowanych warzyw ryż oraz wlewamy wodę,
mieszamy wszystkie składniki razem.
Przygotowany ryż z warzywami wykładamy na dno brytfanny lub naczynia żaroodpornego, następnie układamy na nim kurczaka i kładziemy gałązkę rozmarynu.
Przykrywamy i do piekarnika :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz