Kontakt: dorotaw79@gmail.com
niedziela, 17 września 2017
Buraczki z papryką
Buraki, które wydają się nam tak pospolite mają całą gamę składników, które świetnie wpływają na nasze zdrowie.
Domowe buraczki zrobione na podstawie tradycyjnej receptury są najsmaczniejsze i przede wszystkim wiemy co do nich dodajemy :)
Moja dzisiejsza propozycja to buraczki z papryką bardzo lubiane przez mojego męża,
są świetnym dodatkiem do pieczonych mięs i dań obiadowych.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Buraki 3 kg.
Papryka obojętnie jaki kolor 70-80 dkg.
Cebula 50-60 dkg.
Olej 250 ml.
Zalewa.
Woda 300 ml.
Ocet 250-300 ml.
Cukier 6 łyżek.
Sól 2 czubate łyżki.
Liście laurowe 5-6 sztuk.
Ziele angielskie 10-15 ziaren.
Pieprz czarny ziarna 1 łyżka.
Wykonanie.
Wszystkie składniki zalewy zagotować, a następnie przecedzić.
Buraki ugotować do miękkości obrać i potrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju do cebuli dodać pokrojoną w paseczki paprykę i razem smażyć przez kilka minut.
Przygotowaną cebulę z papryką dodać do potartych buraków zalać zalewą i razem wymieszać.
Wyparzone słoiki napełniamy buraczkami, dolewamy na wierzch zalewę i mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy 15-20 minut.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz