Kontakt: dorotaw79@gmail.com

poniedziałek, 11 września 2017

Sałatka obiadowa z kalafiorem


To już ostatnia moja propozycja na kolorową sałatkę obiadową w tym sezonie.
Jest to smaczna sałatka z dodatkiem różyczek kalafiora, którą powinniście wypróbować, jednak nie martwcie się to jeszcze nie koniec.
Czas przetworów nadal u mnie trwa :)



Zapraszam na przepis.





Składniki:

Cukinia 2,5 kg.
Marchewka 0,5 kg.
Cebula 0,5 kg.
Kalafior około 0,5 kg.
Kukurydza 1 puszka.
Czosnek 7-8 ząbków.
Liść laurowy 3-4 sztuki.
Gorczyca 1 łyżka.
Ziele angielskie 1 łyżka.
Pieprz czarny ziarna 1 łyżka.
Sól 2 łyżki.




Zalewa.

Woda 3,5 szklanki.
Ocet 10%  1 szklanka
Cukier 0,5 szklanki.
Sól 1 łyżka.
Olej 1 szklanka.







Wykonanie:


Cukinię oczyścić, wydrążyć środki nasienne i poszatkować w plasterki, marchewkę poszatkowałam w cienkie plasterki na szatkownicy,
ale jeżeli wolicie, to można zetrzeć na tarce.
Cebulę kroimy w pół talarki.
Cukinię, marchewkę i cebulę solimy dwoma łyżkami soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny.







Po upływie 2 godzin całość dokładnie odciskamy i wylewamy płyn.
Do odsączonych warzyw dodajemy kalafiora podzielonego w małe różyczki, kukurydzę, rozgnieciony czosnek, kilka porwanych liści laurowych i nasiona pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego.
Całość dokładnie mieszamy.
Gotujemy zalewę i gorącą zalewamy przygotowane warzywa, odstawiamy na pół godziny.








Następnie wyparzone słoiki napełniamy sałatką i uzupełniamy zalewą.
Pasteryzujemy 20-25 minut.





Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz