Kasza bulgur cieszy się dużym powodzeniem w krajach Bliskiego Wschodu jednak i my zaczynamy ją doceniać.
W opinii wielu specjalistów bulgur to jedna z najzdrowszych kasz, ma właściwości, które wspomagają pracę sera, obniżają poziom cukru
we krwi ponadto, jest skarbnicą kwasu foliowego.
Kuchnia Azjatycka jest bardzo aromatyczna i smaczna a dowodem na to właśnie jest ten pilaw.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Kasza bulgur 1 szklanka.
Cebula 1 sztuka.
Czosnek 2-3 ząbki.
Papryczka ostra 1\2 sztuki.
Pomidory suszone 8 sztuk.
Masło lub olej 1 łyżka.
Pasta paprykowa łagodna 1 łyżka.
Przecier pomidorowy 2 łyżki.
Woda 1,5 szklanki.
Sól.
Pieprz.
Wykonanie:
Dobrze płuczemy kaszę i odcedzamy, cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.
Pomidory zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut, odcedzamy i drobno kroimy.
Do podsmażonej cebulki dodajemy drobno pokrojoną papryczkę, przecier pomidorowy i pastę paprykową, smażymy przez chwilę.
Następnie wlewamy wodę, wsypujemy opłukaną kaszę i suszone pomidory, przyprawiamy solą i pierzem, mieszamy.
W momencie, gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy garnek i gotujemy 15 minut, następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy i ponownie przykrywamy, zostawiamy jeszcze na 10-15 minut przed podaniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz