Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 27 września 2017

Kasza bulgur z figami i miodem

Ta lekko strawna kasza, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu,
jest idealnym składnikiem dań słonych, jak i słodkich podawanych na ciepło lub zimno.
Dzisiejsza kasza przygotowana z figami, rodzynkami i ciepłym miodem sowicie przyprawiona cynamonem :)
Prawda, że brzmi to smakowicie :) jest pysznym deserem, który skradnie serce niejednego łasucha.



Zapraszam na przepis.














Składniki:


Kasza bulgur 100 gram.
Miód 1 czubata łyżka.
Masło 1 czubata łyżka.
Rodzynki 1 czubata łyżka.
Figi 2 sztuki.
Cynamon.






Wykonanie:


Kaszę bulgur ugotować.
Rodzynki zalać wrzątkiem na kilka minut, a następnie odcedzić.
Na patelni roztopić masło i na gorący tłuszcz dodać miód rodzynki i obrane pokrojone w plasterki figi,
całość razem podsmażamy do momentu, aż figi będą się rozpadały.







Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawiamy cynamonem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.





Kasza jest gotowa do podania świetnie smakuje na ciepło i na zimno.




Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz