Frittata to zawsze dobry pomysł na szybkie śniadanie a kurki są świetnym dodatkiem, smażone, pachnące grzyby zatopione w jajku to coś pysznego :)
Frittata z kurkami jest prosta, szybka, pożywna, pięknie się prezentuje i nie wymaga ona wielu umiejętności.
Zapraszam na przepis.
Składnik:
Jajka 3 sztuki.
Kurki 200 gram.
Szczypior pęczek.
Czosnek 2 ząbki.
Szynka 2 plastry.
Tarty parmezan 1-2 łyżki.
Sól.
Pieprz.
Olej.
Wykonanie:
Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażamy lekko kurki, następnie dodajemy drobno posiekany szczypior
rozgnieciony czosnek i pokrojoną w paseczki szynkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Całość razem podsmażamy przez kilka minut.
Jajka roztrzepać w miseczce i dodać do nich tarty parmezan, dokładnie wymieszać i masę wlać na patelnię z grzybami.
Lekko razem mieszamy wszystkie składniki, trzymając patelnię na małym ogniu,
po wymieszaniu od razu wkładamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez kilka minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz