Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 21 września 2017

Domowy chleb pszenno kukurydziany

O pięknym żółtym kolorze.
Ze względu na wartości odżywcze kukurydzy powinniśmy częściej jadać takie chleby,
polecam go zwłaszcza osobom, które lubią eksperymentować ze smakami.
Mąkę kukurydzianą można właściwie używać do wszystkich dań ciast, naleśników, deserów, sosów, wypieku bułek i chleba.
Dzisiaj podam wam przepis na chleb kukurydziany, który jest idealny na śniadanie zwłaszcza z dżemem lub  miodem.



Zapraszam na przepis.







Składniki:


Drożdże świeże 20 gram.
Mąka kukurydziana 200 gram.
Mąka pszenna 400 gram.
Sól 1 łyżeczka.
Cukier 1 łyżeczka.
Woda 1\2 litra.







Wykonanie:


Drożdże rozprowadzić w misce razem z cukrem, gdy się dobrze rozpuszczą, dodajemy sól obie mąki, wodę i wyrabiamy ciasto.
Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przerzucamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie  pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia na jakieś 40-60 minut.
Wyrośnięty chleb pieczemy w nagrzanym do 200 - 220 C piekarniku przez około 55 minut.


















Chleb wyszedł bardzo smaczny, polecam :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz