Kontakt: dorotaw79@gmail.com
środa, 23 sierpnia 2017
Sałatka z cukinii i papryki
Zapełnianie spiżarni w toku :)
Właśnie zakończyłam przetwarzanie cukinii i papryki na pyszną sałatkę obiadową.
Sałatki tego typu doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu i grillowanych lub pieczonych mięs.
Latem, gdy jesteśmy zasypani świeżymi warzywami, warto pamiętać o zimowych zapasach.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Cukinia oczyszczona bez nasion 2 kg.
Papryka czerwona oczyszczona 1 kg.
Cebula 0,5 kg.
Sól 2 czubate łyżki.
Ziele angielskie 1 łyżka.
Pieprz czarny ziarna 1 łyżka.
Gorczyca 1 łyżka.
Zalewa.
Woda 5 szklanek.
Ocet 10% 1 szklanka.
Cukier 1 szklanka.
Wykonanie:
Oczyszczoną cukinię kroimy w plasterki lub szatkujemy, paprykę kroimy w paseczki, cebulę w pół talarki.
Cukinię solimy i odstawiamy na pół godziny, po upływie tego czasu cukinię odcedzamy i dodajemy pozostałe pokrojone warzywa.
Warzywa razem mieszamy, dodajemy przyprawy.
Gotujemy zalewę i gorącą zalewamy sałatkę w misce i odstawiamy, na pół godzimy.
Wyparzone słoiki napełniamy sałatką i uzupełniamy płynem.
Przygotowane słoiki pasteryzujemy 15-20 minut.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz