Cukinia jest świetnym produktem, charakteryzuje się delikatnym smakiem i możemy podawać ją pod każdą postacią
surową, smażoną, duszoną i marynowaną.
Cukinia przyrządzona według tej receptury nabiera charakteru i pełni smaku.
Grillowana z aromatycznymi dodatkami jest fantastyczną przystawką do mięs serów i kanapek.
Posiadając kilka takich słoików w zanadrzu, żaden niespodziewany gość nie jest nam straszny :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Cukinia średniej wielkości.
Pomidory suszone do każdego słoika 3-4 szt. (możemy pominąć).
Ocet balsamiczny.
Tymianek suszony.
Pieprz.
Sól.
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Bazylia świeża.
Czosnek 4-6 ząbków.
Wykonanie:
Cukinię kroimy w niezbyt grube plastry, następie grillujemy lub obsmażamy na patelni z oby stron, bez tłuszczu.
Przygotowaną cukinię przekładamy do miski, obsypujemy pieprzem, tymiankiem i skrapiamy octem balsamicznym, delikatnie mieszamy.
Plastry cukinii układamy warstwami w słoiku, każdą warstwę solimy, wkładamy po kilka suszonych pomidorów i listki świeżej bazylii.
Do oliwy wrzucamy czosnek i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzamy oleju do wrzenia.
Gorącą oliwą z czosnkiem zalewam słoiki z cukinią, mocno zakręcam i przechowuję w lodówce.
Po kilku dniach cukinia jest gotowa do spożycia.
Jeżeli chcemy cukinię dłużej przechowywać, pasteryzujemy słoiki 20 minut.
Smacznego :)
Uwielbiam cukinię pod każdą postacią i chętnie bym wypróbowała cukinię, którą prezentujesz ☺
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo jest dobra :)
Usuń