Jeżyny to kolejne dary lata, które aktualnie zbieram w swoim ogrodzie :)
Są ona podstawowymi owocami tradycyjnej kuchni polskiej, wykorzystuję ją do robienia galaretki, nalewek i ciast.
Ciasta z jeżyną znakomicie się prezentują i wyśmienicie smakują.
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Jajka 5 szt.
Mąka 3 szklanki.
Margaryna 250 g.
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki.
Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki.
Cukier 2 szklanki.
Jeżyny 0,5 kg.
Wykonanie:
Z żółtek, 1\2 szklanki cukru, mąki z proszkiem i margaryny szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części większą około 2\3 ciasta i mniejszą 1\3.
Większą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do wyłożonej papierem blachy, następnie delikatnie rozprowadzamy równomiernie po dnie blachy.
Białka ubijajmy na sztywno i łączymy z pozostałym cukrem, a następnie mąką ziemniaczaną.
Powstałą pianę wylewamy na warstwę ciasta, następnie układamy jeżyny.
Większą część ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do wyłożonej papierem blachy, następnie delikatnie rozprowadzamy równomiernie po dnie blachy.
Białka ubijajmy na sztywno i łączymy z pozostałym cukrem, a następnie mąką ziemniaczaną.
Powstałą pianę wylewamy na warstwę ciasta, następnie układamy jeżyny.
Na warstwę jeżyn ścieramy pozostałą 1\3 część ciasta, która tworzy wierzch placka.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175-180 stopniach około 50 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz