Kontakt: dorotaw79@gmail.com

czwartek, 10 sierpnia 2017

Ciasto cytrynowe z brzoskwiniami


Mocno cytrynowe, wilgotne o wspaniałym aromacie,
nieskomplikowane domowe ciasto z brzoskwiniami idealne na niedzielny podwieczorek.




Zapraszam na przepis.






Składniki:


Masło (miękkie) 250 gram.
Cukier 200 gram.
Skórka otarta z 2 i 1\2 cytryny.
Jajka 7 sztuk.
Mąka 440 gram.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka.
Sól 1 szczypta.
Jogurt naturalny (mały) 2 sztuki.
Sok wyciśnięty z 1 cytryn.
Brzoskwinie 1\2 puszki.









Wykonanie:


Miękkie masło ucieramy mikserem razem z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
Następnie dodajemy jajka i ubijamy na mniejszych obrotach.
Mąkę łączymy z proszkiem i solą, mieszamy i dodajemy do ubitej masy.
Na samym końcu dodajemy jogurt wymieszany z sokiem cytrynowym, miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia.





Przygotowaną masę wylewamy na blachę i na wierzch wykładamy posiekane brzoskwinie.









Ciasto pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto polałam roztopioną czekoladą i ozdobiłam cukiereczkami.





Smacznego :)