Galaretka z owocu idealnego i najbardziej przez nas lubianego, urokliwego niezwykle aromatycznego i zdrowego.
Maliny świetnie sprawdzają się podczas walki z grypą i jesiennym przeziębieniem.
W zaciszu własnej kuchni możemy wyczarować z nich wiele ciekawych przetworów, którymi będziemy delektować się w zimowe wieczory.
Poniżej podam stary przepis, który nie zawiera żadnych ulepszaczy i alternatywę dla zapracowanych miłośników domowych przetworów:)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Sok z malin 1 l.
Cukier 60 - 80 dkg.
Alternatywa dla zapracowanych :)
Sok z malin 0,9 l.
Cukier 0,35 dkg.
Żelfix (3:1) 1 opakowanie.
Wykonanie:
Maliny opłukać następnie w sokowniku odparować sok.
Do odparowanego soku dodać cukier i gotować całość do momentu aż galaretka uzyska właściwą krzepliwość.
Gotową galaretką napełniamy wyparzone słoiki i odwracamy do góry dnem na kilka minut.
Wersja zawierającej żelfix jest o wiele szybsza w przygotowaniu i zawiera mniej cukru.
Przygotowując tę wersję korzystajcie ze wskazówek na opakowaniu żelfixu.
Przygotowując tę wersję korzystajcie ze wskazówek na opakowaniu żelfixu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz