Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 17 grudnia 2017

Kostka piernikowa

Pulchniutkie oblane czekoladą ciasto piernikowe, które nie wymaga długiego leżakowania.
Kostkę piernikową możemy upiec na tydzień przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu.
Po kilku dniach przyprawy dojrzeją i ciasto nabiera jeszcze mocniejszego korzennego aromatu.
Piernik pachnie i smakuje cudownie a dekorowane kostki są ozdobą świątecznego stołu :)


Zapraszam na przepis.








Składniki:


Ciasto


Mąka pszenna 600 gram.
Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka.
Soda 1 łyżeczka.
Sól 1\2 łyżeczki.
Cynamon 3 łyżeczki.
Przyprawa do piernika 1 czubata łyżeczka.
Kakao naturalne 2 łyżki.
Cukier brązowy 1 szklanka.
Jajka 3 sztuki.
Olej rzepakowy 250 mililitrów.
Miód 250 mililitrów.
Napar mocnej ostudzonej kawy 250 mililitrów (zaparzyłam 2 czubate łyżki naturalnej kawy).
Sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty 250 mililitrów.
Słoik powideł lub marmolady (ja wymieszałam 200 gr. marmolady i około 100 gr. swojskiej konfitury z płatków róży przepis tutaj).




Polewa


Masło 100 gram.
Czekolada 300 gram (daję jedną gorzką i dwie mleczne czekolady).







Wykonanie:


Do miski przesiać mąkę i dodać pozostałe sypkie składniki.
W drugiej misce roztrzepać jajka razem z miodem, sokiem, kawą i olejem.
Do miski z suchymi składnikami wlewamy partiami mokre składniki i dokładnie mieszamy aż powstanie kremowa masa piernikowa.
Wlewamy ciasto do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasto 75 minut w 160 st.C.




Przygotowanie polewy


Do rondelka wkładamy masło i pokrojoną 1 tabliczkę czekolady całość doprowadzamy do wrzenia.
Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy dwie pozostałe czekolady.
Cały czas mieszamy, aż czekolady się roztopią i połączą w jednolitą polewę.







Następnie przekrawamy ciasto na pół, smarujemy placek marmoladą i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Przełożony piernik kroimy w dowolnej wielkości kwadraty i oblewamy przygotowaną polewą.






Oblane kostki piernikowe zdobimy cukiereczkami, płatkami migdałowymi i orzechami.




Kostki piernikowe są bardzo pulchniutkie i można je podawać zaraz po upieczeniu bez konieczności leżakowania.


Smacznego :)


1 komentarz: