Kostkę piernikową możemy upiec na tydzień przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu.
Po kilku dniach przyprawy dojrzeją i ciasto nabiera jeszcze mocniejszego korzennego aromatu.
Piernik pachnie i smakuje cudownie a dekorowane kostki są ozdobą świątecznego stołu :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto
Mąka pszenna 600 gram.
Proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka.
Soda 1 łyżeczka.
Sól 1\2 łyżeczki.
Cynamon 3 łyżeczki.
Przyprawa do piernika 1 czubata łyżeczka.
Kakao naturalne 2 łyżki.
Cukier brązowy 1 szklanka.
Jajka 3 sztuki.
Olej rzepakowy 250 mililitrów.
Miód 250 mililitrów.
Napar mocnej ostudzonej kawy 250 mililitrów (zaparzyłam 2 czubate łyżki naturalnej kawy).
Sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty 250 mililitrów.
Słoik powideł lub marmolady (ja wymieszałam 200 gr. marmolady i około 100 gr. swojskiej konfitury z płatków róży przepis tutaj).
Polewa
Masło 100 gram.
Czekolada 300 gram (daję jedną gorzką i dwie mleczne czekolady).
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę i dodać pozostałe sypkie składniki.
W drugiej misce roztrzepać jajka razem z miodem, sokiem, kawą i olejem.
Do miski z suchymi składnikami wlewamy partiami mokre składniki i dokładnie mieszamy aż powstanie kremowa masa piernikowa.
Wlewamy ciasto do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasto 75 minut w 160 st.C.
Przygotowanie polewy
Do rondelka wkładamy masło i pokrojoną 1 tabliczkę czekolady całość doprowadzamy do wrzenia.
Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy dwie pozostałe czekolady.
Cały czas mieszamy, aż czekolady się roztopią i połączą w jednolitą polewę.
Następnie przekrawamy ciasto na pół, smarujemy placek marmoladą i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Przełożony piernik kroimy w dowolnej wielkości kwadraty i oblewamy przygotowaną polewą.
Oblane kostki piernikowe zdobimy cukiereczkami, płatkami migdałowymi i orzechami.
Kostki piernikowe są bardzo pulchniutkie i można je podawać zaraz po upieczeniu bez konieczności leżakowania.
Smacznego :)
fajnie wygląda ta kosteczka
OdpowiedzUsuń