Kontakt: dorotaw79@gmail.com

środa, 27 grudnia 2017

Rolada schabowa z farszem wołowym

Wyborna mięsna rolada, która sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Świetnie pasuje do tłuczonych ziemniaków, podajemy ją wówczas z sosem pieczeniowym.
Zrobionym na bazie wywaru pozostałego po pieczeniu rolady.
Jest również znakomita na zimno jako wędlina o efektownym wyglądzie.
Poniżej przedstawię wam cały proces przygotowania rolady krok po kroku,
zapewniam was nie taki diabeł straszny :)
Warto wykorzystać schab w inny sposób nie tylko jako pospolitego schabowego, aczkolwiek bardzo smacznego :)



Zapraszam na przepis.








Składniki:


Schab około 1,5 kilograma.
Mięso wołowe mielone 0,5 kilograma.
Jajko 1 sztuka.
Cebula 1 szuka.
Czosnek 1 główka.
Papryka ostra 1 łyżeczka.
Papryka słodka 1 łyżeczka.
Gałka muszkatowa 1 łyżeczka.
Pieprz czarny 1 łyżeczka.
Sól 1-2 łyżeczki.
Majeranek 2-3 łyżki.
olej.
Rozmaryn 2-3 gałązki.









Wykonanie:


Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy na odrobinie oleju, następnie dodajemy do mielonego mięsa.
Razem z 2-3 ząbkami zmiażdżonego czosnku, jajkiem, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz gałką.
Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.






Schab rozkrawany na jeden wielki płat, zaczynając od boku, delikatnie rozcinamy, rozwijając mięso, aż dojdziemy do samego środka.
Rozkrojony płat mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem i dokładnie posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i  majerankiem.









Na przygotowany w ten sposób płat schabu rozkładamy przygotowany farsz z mięsa wołowego.
Farsz rozsmarowujemy na szerokości 3\4 płata mięsa.






Następną czynnością jest zwijanie rolady :)
Zaczynamy od boku z dokładnie rozłożonym farszem i zwijamy w kierunku pozostawionego marginesu czystego mięsa,
który będzie spodem rolady.







Roladę staramy się jak najciaśniej zwinąć, następnie ciasno związujemy sznurkiem.
W ten sposób przygotowaną roladę można spokojnie zamrażać a przed planowanym przyjęciem tylko rozmrozić i upiec w piekarniku :)







Związaną roladę nacieramy z wierzchu pieprzem, solą i papryką, lekko polewamy oliwą i nacieramy.
Na dno brytfanki wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy 5-6 ząbków rozgniecionego czosnku razem z łupinami.
I wkładamy kilka gałązek rozmarynu.








Roladę pieczemy około 2 godzin w 175-180 st. C.
W trakcie pieczenia polewamy roladę powstałym sosem.












Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz