Pierogi podawane w moim domu, mówiąc nie skromnie, są bardzo wychwalane,
nawet osoby, które niezbyt chętni sięgały po pierogi z kiszoną kapustą, tymi pierogami się zajadają.
Farsz składa się z kiszonej kapusty, grzybów i kapusty świeżej co sprawia, że pierogi są łagodniejsze
i o wiele wiele smaczniejsze :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Ciasto
Mąka 0,5 kg.
Jajko 1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.
Farsz
Pieczarki 0,5 kilograma.
Grzyby suszone 40-50 gram.
Cebula 2 sztuki.
Kapusta świeża 1 kilogram.
Kapusta kiszona obgotowana i odciśnięta 200-250 gram.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.
Olej.
Wykonanie:
Grzyby suszone namoczyć na noc.
Następnego dnia grzyby obgotować nie wylewać wody z gotowania, powinno zostać niewiele.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pieczarki, sól, pierz i razem podsmażamy.
Gdy pieczarki będą gotowe, dodajemy suszone grzyby razem z wodą i całość odparowujemy na wolnym ogniu.
Kapustę słodką obgotować w osolonej wodzie i odsączyć na durszlaku.
Kapustę kiszoną również obgotowujemy i odcedzamy.
Przygotowane pieczarki z suszonymi grzybami i świeżą kapustę mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Kapustę kiszoną dobrze odciskamy i kroimy lekko nożem, dodajemy do zmielonych grzybów i świeżej kapusty,
całość przyprawiamy według własnych upodobań.
Jeżeli zajdzie potrzeba farsz można jeszcze odparować lub dodać 1-2 łyżki tartej bułki.
Następnie zagniatamy ciasto, do mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju, następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione, elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam szklanką krążki i nadziewam, następnie zlepiam brzegi pieroga.
Pirogi gotuję w osolonej wodzie na małym ogniu, gdy pierogi wypłyną na wierzch, są ugotowane.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz