Kontakt: dorotaw79@gmail.com

niedziela, 3 grudnia 2017

Uszka do barszczu wigilijnego

Na naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu z uszkami.
Uszka oczywiście swojskie domowe robione od lat w ten sam sposób, podane z barszczem
ugotowanym na domowym zakwasie buraczanym to coś wspaniałego :)
Potrawa smaczna, zdrowa i co jest też ważne, pięknie prezentuje się na stole przykrytym białym obrusem :)


Zapraszam na przepis.








Składniki:


Farsz.

Pieczarki 1 kilogram.
Grzyby suszone ja miałam maślaki 50 gram.
Cebula duża 2 sztuki.
Bułka tarta 3-4 łyżki.
Olej.
Sól.
Pieprz.
Papryka słodka.



Ciasto:

Mąka 0,5 kg.
Jajko  1 szt.
Olej.
Woda.
Sól.






Wykonanie:

Grzyby suszone dobrze wypłukać i namoczyć najlepiej na noc, następnego dnia grzyby obgotować.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy przygotowane pieczarki
i razem podsmażamy, doprawiamy pieprzem i solą.
Do pieczarek dodajemy obgotowane grzyby suszone razem z wodą, w której się gotowały,
powinno zostać jej niewiele
i całość razem odparowujemy na małym ogniu.






Odparowane i przestudzone grzyby mielimy w maszynce do mielenia mięsa, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy według uznania.

Następnie zagniatam ciasto, do  mąki dodaję jajko, szczyptę soli, dolewam 4-5 łyżek oleju,
następnie dolewając, ciepłą wodę wyrabiam ciasto, wody dodaję tyle, ile zabierze mąka, ciasto musi byś dobrze wyrobione,
elastyczne i nie za twarde, rozciągliwe.
Ciasto rozwałkowuję na duży placek, wykrawam małą literatką krążki i nadziewam,
następnie zlepiam brzegi tak jak pierożki, a dwa kraje pierożka łączę razem, tworząc uszko.






Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem kilku łyżek oleju do momentu wypłynięcia uszek na wierzch.
Z podanych proporcji wychodzi około 150 uszek.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz